+359 878 292 513

Нолпаза таблетки 20 мг. х 14

Нолпаза таблетки 20 мг. х 14

Тегло: 200.00 гр.

Вижте още продукти от: KRKA

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 100 лева

при поръчи за гр. Русе над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
+359 878 292 513

Работно време:
от Понеделник до Петък
09:00 часа - 17:00 часа


Описание

Нолпаза е селективен „инхибитор на протонната помпа", лекарство, което намалява образуването на киселина във Вашия стомаха. То се използва за лечение на заболявания на стомаха и червото, предизвикани от повишена продукция на киселина в стомаха.

Нолпаза се използва за:

    Възрастни и юноши на 12-годишна възраст и по-големи:

- Лечение на симптоми (като киселини в стомаха, кисели оригвания, болки при преглъщане), свързани с гастроезофагеална рефлуксна болест, предизвикана от връщането на киселина от стомаха в хранопровода.
- Продължително лечение на рефлукс езофагит (възпаление на хранопровода, придружено от връщане на киселина от стомаха в хранопровода) и предотвратяване на повторна поява на това състояние.

    Възрастни:

- Предотвратяване на дуоденална и стомашна язва, предизвикана от приемане на т. нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС, напр. ибупрофен) при пациенти с повишен риск, на които се налага да приемат продължително време НСПВС.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НОЛПАЗА

Не приемайте Нолпаза:
- Ако сте алергичен (свръхчувствителен) към пантопразол, сорбитол или някоя друга съставка на Нолпаза (вж. точка 6).
- Ако сте алергичен към лекарствени продукти, съдържащи други инхибитори на
протонната помпа.

Вземете специални мерки при приемане на Нолпаза

     Ако имате тежки чернодробни проблеми. Моля кажете на Вашия лекар, ако някога сте

имали проблеми с черния дроб. Той ще проверява Вашите чернодробни ензими по-често, особено, ако приемате Нолпаза продължително време. В случай на повишаване на чернодробните ензими лечението трябва да бъде спряно.

    Ако се налага да приемате продължително лекарства, наречени НСПВС и получавате Нолпаза, защото имате повишен риск от развитие на стомашни или чревни усложнения. Повишеният риск се асоциира с Вашите лични рискови фактори, като Вашата възраст (над 65 години), проявени в миналото стомашни или дуоденални язви или стомашни или чревни кръвоизливи.

    Ако имате намалени телесни запаси или рискови фактори за намаляване на витамин В12 и получавате продължително лечение с пантопразол. Както всички други намаляващи образуването на киселини лекарства, пантопразол може да доведе до намалена абсорбция на витамин В12 .Ако приемате лекарство, съдържащо атазанавир (за лечение на СПИН), съвместно с пантопразол, поискайте съвет от Вашия лекар.

Приемът на инхибитори на протонната помпа, като Нолпаза, особено за период по-дълъг от една година, може слабо да повиши рискът от фрактура на бедрото, китката или гръбначният стълб. Уведомете Вашият лекар ако страдате от остеопороза или приемате кортикостероиди (те могат да повишат рискът от остеопороза).

Кажете на Вашия лекар незабавно, ако забележите някой от следните симптоми:
- нежелана загуба на тегло
- повтарящо се повръщане
- затруднение в гълтането
- повръщане на кръв
- изглеждате блед и се чувствате слаб (анемия);
- забележите кръв във Вашите изпражнения;
- тежка и/или продължителна диария, защото Нолпаза се свързва с леко повишена честота на инфекциозна диария.

Вашият лекар може да реши, че се нуждаете от някои изследвания за изключване на злокачествено заболяване, защото пантопразол облекчава симптомите на рака и може да забави диагностицирането му. Ако Вашите симптоми продължават, независимо от лечението, трябва да се обсъдят допълнителни изследвания.

Ако вземате Нолпаза като продължително лечение (повече от 1 година), вероятно Вашият лекар ще Ви държи под наблюдение. Вие трябва да информирате Вашия лекар за евентуални нови или необичайни симптоми и състояния.

Прием на други лекарства
Нолпаза може да повлияе върху ефикасността на други лекарства, така че кажете на Вашия лекар, ако приемате:
- Лекарства като кетоконазол, итраконазол и посаконазол (използвани за лечение на гъбични инфекции) или ерлотиниб (използвани за лечение на някои видове рак), защото |Нолпаза стомашно-устойчиви таблетки може да попречи на тези лекарства да действат правилно
- Варфарин и фенпрокормон, които сгъстяват или разреждат кръвта. Може да се наложи провеждане на допълнителни изследвания.
- Атазанавир (използван за лечение на СПИН).

Моля, кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако вземате или сте вземали наскоро други лекарства, включително такива, отпускани без лекарско предписание.

Бременност и кърмене
Няма достатъчно данни от употребата на пантопразол при бременни жени. Има съобщения за отделяне в кърмата. Ако сте бременна или мислите, че сте бременна или кърмите, Вие трябва да приемате това лекарство само, ако Вашият лекар е преценил, че ползите за Вас са по-големи от потенциалните рискове за Вашето неродено дете или бебе. Попитайте Вашия лекар или фармацевт за съвет, преди да вземете някое лекарство.

Шофиране и работа с машини
Ако почувствате нежелани реакции като замаяност и нарушено зрение, не трябва да шофирате или да работите с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Нолпаза
Нолпаза съдържа сорбитол. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари трябва да се консултирате с него преди да приемете този лекарствен продукт.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ НОЛПАЗА
Винаги вземайте Нолпаза точно както Ви е казал Вашият лекар. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурен в нещо.

Кога и как трябва да вземате Нолпаза?
Приемайте таблетките i час преди хранене, без да ги дъвчете или натрошавате и ги преглъщайте цели с вода.

    Ако Вашият лекар не е предписал друго, обичайната доза е:

Възрастни и юноши на J 2-годишна възраст и по-големи:
Лечение на симптоми (напр. киселини в стомаха, кисели оригвания, болки при преглъщане), свързани с гастро-езофагеална рефлуксна болест
Обичайната доза е една таблетка дневно. Тази доза обикновено води до подобрение за 2 - 4 седмици, най-много след още 4 седмици. Вашият лекар ще Ви каже колко дълго да вземате лекарството. След това предотвратяването на повторните пристъпи може да стане с приемането на една таблетка дневно при нужда.

Продължително лечение на рефлукс езофагит (възпаление на хранопровода, придружено с връщане на киселини от стомаха в хранопровода) и предотвратяване на повторна поява на това състояние:
Обичайната доза е една таблетка дневно. Ако заболяването се възобнови, Вашият лекар може да удвои дозата, като в този случай Вие може да използвате Нолпаза 40 mg таблетки, една таблетка дневно. След оздравяването може да редуцирате дозата до една таблетка от 20 mg дневно.

Възрастни:
Профилактика на язва на дванадесетопръстника и стомаха при пациенти, на които се налага да приемат продължително време НСПВС
Обичайната доза е една таблетка дневно.

Специални групи пациенти:
- Ако страдате от тежки чернодробни нарушения, Вие трябва да вземате не повече от една таблетка от 20 mg дневно.
- Деца под 12-годишна възраст. Тези таблетки не се препоръчват за употреба при деца под 12-годишна възраст.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нолпаза
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Няма известни симптоми на предозиране. Ако сте пропуснали приема на Нолпаза
Не вземайте двойна доза, с цел да компенсирате пропуснатата доза. Вземете следващата предписана доза в обичайното време.

Ако спрете приема на Нолпаза
Не прекратявайте приема на Нолпаза, без да сте уведомили Вашия лекар или фармацевт.
Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този продукт, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

4. НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ
Както всички други лекарства, Нолпаза може да предизвика нежелани лекарствени реакции, макар, че не всеки ги получава.

Честотата на възможните нежелани реакции е посочено по-долу и може да се дефинира по следния начин:

- много чести (засяга повече от 1 потребител на 10)
- чести (засяга от 1 до 10 потребители на 100)
- нечести (засяга от 1 до 10 потребители на 1 000)
- редки (засяга от 1 до 10 потребители на 10 000)
- много редки (засяга по-малко от 1 потребител на 10 000)
- с неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни)

Ако получите някои от следните нежелани лекарствени реакции, прекратете приема на лекарството и незабавно информирайте Вашия лекар или се обърнете към най-близката болница:

    Сериозни алергични реакции (честота: редки): подуване на езика и/или гърлото, затруднение при преглъщане, уртикария (копривна треска), затруднение при дишане, алергичен оток на лицето, (оток на Квинке/ангиоедем), силно замайване със силно ускорена сърдечна дейност и обилно изпотяване.
    Сериозни кожни реакции (с неизвестна честота): мехури по кожата и бързо влошаване на общото състояние, язви (вкл. леки кръвоизливи) от очите, носа, устата/устните или по външните полови органи (синдром на Stevens-John son, синдром на Lyell, множествен еритем) и чувствителност към светлина.
    Други сериозни състояния (с неизвестна честота): пожълтяване на кожата или бялата част на очите (тежко нарушение на чернодробните клетки, жълтеница) или треска, обрив, уголемяване на бъбреците, понякога с болезнено уриниране и болки в кръста (сериозно възпаление на бъбреците).

Ако приемате пантопразол повече от три месеца е възможно нивата на магнезия в кръвта Ви да намалеят. Ниските нива на магнезий могат да се проявят с гадене, неволеви мускулни контракции, дезориентация, конвулсии, замаяност, повишена сърдечна честота. Ако получите някой от тези симптоми, моля уведомете вашия лекар незабавно. Ниските нива на магнезий могат също така да доведат до редукция на калиевите или калциевите нива в кръвта. Вашият доктор може да реши да извършва регулярни кръвни тестове за мониторинг на вашите нива на магнезий.

Други нежелани реакции са:

- Нечести (засягат 1 до 10 на 1 000 потребители)
Главоболие; отпадналост; диария; неразположение, повръщане; подуване на корема и отделяне на газове; запек; сухота в устата; болки в корема и дискомфорт; кожен обрив; зачервяване на кожата, надигнат обрив; напукване на кожата, сърбеж; фрактура на бедрото, китката или гръбначният стълб, чувство на слабост, чувство на изтощение или общо неразположение; нарушение на съня.

- Редки (засягат 1 до 10 на 10 000 потребители)
Нарушения в зрението, например двойно виждане; копривна треска; болки в ставите; мускулни болки; промени в теглото; повишена телесна температура; подуване на крайниците (периферни отоци); алергични реакции; депресия, нарастване на гърдите мъже.

- Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 потребители)
Дезориентация.

- С неизвестна честота (честотата не може да се определи от наличните данни)
Халюцинации, объркване (по-специално при пациенти с анамнеза за тези симптоми); понижено ниво на натрий в кръвта.

Нежелани реакции, идентифицирани чрез кръвни тестове:
- Нечести (засягат 1 до 10 на 1 000 потребители) Повишаване на чернодробните ензими

- Редки (засягат 1 до 10 на 10 000 потребители) Повишаване на билирубина; повишаване на мазнините в кръвта

- Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 потребители)
Намаляване на броя на тромбоцитите, което може да доведе до кръвоизливи или по-лесно насиняване от обичайното; намаление на броя на белите кръвни клетки, което може да доведе до по-чести инфекции.

Ако някои от нежеланите реакции станат сериозни или забележите реакции, неописани в тази
листовка, информирайте за това Вашия лекар или фармацевт.

5. СЪХРАНЕНИЕ НА НОЛПАЗА
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Блистерна опаковка: Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага. Контейнер: Съхранявайте контейнера плътно затворен, за да се предпази от влага.
Срок на годност
Не използвайте Нолпаза след изтичане срока на годност, посочен на опаковката. Срокът на годност изтича на последния ден от посочения месец.
HDPE таблетен контейнер:
Срокът на годност след първоначално отваряне е 3 месеца.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или с битовите отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите ненужното вече лекарство. Тези мерки ще помогнат в опазването на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Нолпаза
- Всяка стомашно-устойчива таблетка съдържа 20 mg пантопразол (като пантопразол натриев сесквихидрат).
- Другите съставки са: манитол, кросповидон (тип В), натриев карбонат, безводен, сорбитол (Е420), калциев стеарат в ядрото на таблетката и хипромелоза, повидон (К25), титанов диоксид, (Е171), железен оксид, жълт (Е172), пропилей гликол, съполимер на метакрилова киселина-метилакрилат, натриев лаурил сулфат, полисорбат 80, макрогол 6000 и талк във филмовото покритие.

Как изглежда Нолпаза и какво съдържа опаковката
20 mg стомашно-устойчиви таблетки са светло кафеникаво-жълти, овални, леко двойноизпъкнали таблетки.



За информация и поръчки: